Kokemuksia ja vinkkejä vastuulliseen henkilöstöjohtamiseen

Kokemuksia ja vinkkejä vastuulliseen henkilöstöjohtamiseen

Heräsin pohtimaan vastuullista henkilöstöjohtamista, kun pääsin taannoin kertomaan aiheesta eräälle Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijaporukalle. Vastuullinen henkilöstöjohtaminen koostuu monista asioista. Se on pieniä tekoja arjessa ja sitä, että olet läsnä työntekijöille.

Mitä ne vastuulliset teot sitten ovat arjessa?

Meillä LähiTapiola Lapissa toteutetaan vuosittain henkilöstötutkimus, jonka tulokset puretaan tiimeissä ja yhdessä laaditut kehittämissuunnitelmat hyödynnetään niin yhtiön kuin tiimien toiminnassa. Esihenkilö käy jokaisen työntekijän kanssa pari kertaa vuodessa onnistumiskeskustelut, joissa keskustellaan työntekijän osaamisesta, hyvinvoinnista ja meidän arvojen mukaisesta toiminnasta. Näiden lisäksi työntekijöillä ja esihenkilöillä on säännölliset noin kerran kuukaudessa toteutuvat henkilökohtaiset valmennustunnit, joissa käydään läpi oman työn tavoitteita ja muita ajankohtaisia asioita. Tiimeillä on myös säännölliset tiimipalaverit ja tiimipäivät sekä vuosittainen järjestämme koko yhtiön yhteisen kokoontumisen.

Kuten huomaat vastuullista henkilöstöjohtamista arjessa ovat säännölliset tapaamiset, joissa asioista on mahdollista keskustella ja jotka tarjoavat työntekijöille mahdollisuuden tulla kuulluksi ja vaikuttaa asioihin. Toki tärkeitä ovat myös satunnaiset kohtaamiset arjessa, mitä näin poikkeusolojen aikana on harmillisesti vähemmän ja siksi säännölliset kohtaamiset nyt korostuvat.

Vastuullista johtamista on myös taito kuunnella

Johtajan tai esihenkilön roolissa on tärkeää, että kohtaat työntekijäsi säännöllisesti arjen keskellä ja otat aikaa yhteisille keskusteluille. Keskustelun lisäksi tärkeää on myös osata kuunnella. On hyvä pohtia kuunteletko väittääksesi vastaan tai kertoaksesi omista kokemuksistasi. Vai kuunteletko kysyen tarkentavia kysymyksiä ja vasta sen jälkeen kun toinen on lopettanut, mietit mitä ajatuksia asia sinussa herätti ja vastaat. 

Kuten huomaat kuunteleminen on taitolaji ja on hyvä tiedostaa, miten itse kuuntelee ja tarvittaessa muuttaa sitä. Vastuullinen henkilöstöjohtaminen on avointa keskustelua, jossa kuunnellaan toista.

5 käytännön vinkkiä vastuulliseen henkilöstöjohtamiseen

  1. Toteuta napakka henkilöstökysely työntekijöille, jotta he saavat ilmaista mielipiteensä.

  2. Poimikaa kyselystä saatujen tulosten pohjalta yhdessä keskustellen 2 asiaa, jotka laitatte kuntoon ja 1 vahvuus, jota vahvistetaan edelleen.

  3. Tehkää yhteinen toimintasuunnitelma kehittämiskohteille, jossa on konkreettisia ratkaisuja asioiden parantamiseksi.

  4. Toteuttakaa ratkaisut. Muistathan, että vastuu ratkaisujen toteuttamisesta on johtajalla.

  5. Varaa säännölliset ajat kalenteriisi niin tiimikohtaisille palavereille kuin jokaisen työntekijän kanssa käytävälle henkilökohtaisille keskustelulle ja toteuta niitä säännöllisesti ainakin puoli vuotta, jotta näet hyödyn. 

Kyllä, vastuullinen henkilöstöjohtaminen edellyttää, että sinulla on aikaa työntekijöille. Ja muistathan, että vain ihmisten kautta voit tehdä tulosta, joten käytä heihin aikaa.

Investoi ihmiseen,

Henna

Mikäli haluat lukea lisää vastuullisesta henkilöstöjohtamisesta LähiTapiolassa, tutustu LähiTapiola-ryhmän vastuullisuusraporttiin