Ajankäyttöä tunteella vai järjellä?

Ajankäyttöä tunteella vai järjellä?

Ajankäytön suunnittelu lähtee liikkeelle siitä mikä sinulle on tärkeää. Jos kysyisin sinulta “Miten ajankäyttösi jakautuu itsestä huolehtimisen, perheen, ystävien ja työn välillä?”, miten sinä vastaisit? Viekö työ ison osan ajastasi ja vieläpä niin, että työpäivän päätteeksi sinulla ei ole energiaa viettää aikaa kunnolla perheesi ja ystäviesi kanssa, saati lähteä vaikka lenkille? Jos tilanne kuulostaa tutulta, pysähdy nyt hetkeksi ja mieti mikä sinulle on tärkeää ja mihin haluat käyttää kallisarvoista aikaasi.

Anna sinulle tärkeiden asioiden ohjata ajankäyttöäsi

Havahduin itse oman ajankäytön tarkasteluun, kun tuntui siltä, että juoksin jatkuvasti paikasta toiseen ja aina oli kiire. Lisäksi minulla oli joka paikka täynnä post-it lappuja, joihin kirjoittelin mielen päällä olevia asioita, jotta muistaisin tehdä kaiken. Monesti työpäivän päätteeksi riensin vielä jonkun harrastuksen pariin, eikä iltaisin ollut juuri aikaa hengähtää ennen nukkumaanmenoaikaa. Onneksi tajusin kuunnella ympärillä olevia ihmisiä ja pysähdyin miettimään mitä voisin tehdä toisin.

Aloin lukea ajankäytön suunnitteluun liittyviä kirjoja ja parhaimmat vinkit sain Anna Perhon kirjasta Antisäätäjä ja David Allenin kirjasta Kerralla valmista.

Suunnittele itse ajankäyttösi, Henna Nurminen

Tässä minun vinkit ajankäytön suunnitteluun

  1. Pysähdy ja tyhjennä pää. 

    Vaikka suunnittelisit kuinka hyvin ajankäyttöäsi, aina tulee hetkiä tai päiviä, jolloin sinulle tulee työn alle sata uutta asiaa, jotka pitää muistaa tehdä ennemmin tai myöhemmin. Kaiken kiireen keskellä, parasta on pysähtyä ja tyhjentää kaikki päässäsi olevat asiat vaikka paperille ja katsoa mitkä niistä ovat tärkeitä ja mitkä on hyvä tehdä heti pois alta.

  2. Ole itsekäs.

    Varaa itsellesi kalenteriin säännöllisesti aikaa, jolloin teet töitä tai asioita joihin haluat keskittyä ja joiden tekeminen tuottaa sinulle mielihyvää. Älä anna puhelimen tai sähköpostin tai minkään muunkaan häiritä tuota tuottavaa aikaa, vaan ota se aika itsellesi ja sille asialle mille olet sen varannut. Näin saat asioita aikaan.

  3. Täytä itse kalenterisi.

    Mikäli et itse olen huolehtinut siitä, että sinulla on kalenterissa varattu aikaa niille asioille, jotka sinun pitää tehdä, niin usko pois, joku muu kyllä vie aikaa kalenteristasi. Joten vie asiat kalenteriin ja hallitse itse sinne muualta tulevia asioita.

  4. Tauota päivääsi.

    Jos touhotat koko päivän asiasta toiseen ilman, että missään vaiheessa pidät taukoja päivän aikana ja vieläpä multipaskaat, niin voit olla varma, että sohva kutsuu illalla. Ei sitä energiaa nimittäin loputtomasti riitä. Pysähdy, keskity yhteen asiaan kerralla ja kohtaa ihmisiä päivän aikana, vaikka sitten Teamsin kautta.

  5. Rauhoita iltasi.

    Uni on yksi tärkeimmistä asioista ihmiselle, mutta silti otamme usein aikaa asioille unen kustannuksella. Älä tee niin. Riittävä uni auttaa sinua jaksamaan kiireen ja paineen keskellä ja uudistaa sinua. Rauhoita iltasi ja tee itsellesi mieluisia asioita, jotta palaudut päivästä ja mene nukkumaan, kun väsyttää. Se kannattaa.

  6. Välillä on hyvä vain olla.

    Mikä olikaan sinulle tärkeää? Pitääkö jokainen hetki täyttää jollakin vai olisiko mukavaa jos sinulla olisi aikaa myös vain olla? Jos haluat opiskella työn ohessa, niin kannattaako sen lisäksi aloittaa keittiöremontti? Laita kalenteriisi tyhjä päivä ja tee silloin sitä mikä tuntuu parhaalta juuri siinä hetkessä.

Ajankäyttöä ohjaa niin tunteet kuin järki, mutta tärkeintä on, että sinä olet ratissa.

Investoi itseesi,

Henna